Interimledelse i offentlig sektor

Interimleder møte

Flere og flere velger midlertidige ledere

Interimledelse har til nå vært mye mer utbredt i privat enn offentlig sektor, men dette ser vi i Interim Norge at er i ferd med å snu.

Prosedyrene, historikken og kulturen i det offentlige har lenge vært veldig innadrettet. Lang erfaring og ansiennitet har ofte vært kriterier for interne opprykk. På grunn av stadig mer profesjonelle styrer, med representanter fra et bredt spekter av norsk næringsliv, ser vi nå at dette er i ferd med å endre seg, sier Morten Nordli hos oss i Interim Norge. Han tror at det i løpet av to til tre år vil være like mange interimledere i offentlig som privat sektor. Som et eksempel kan nevnes , at dette har vært trenden i UK gjennom flere år.

Var på plass på under én uke

– Virksomheten vinner så mye på å bruke interimledelse, og dette er det nå stadig flere som innser. En prosess med å ansette en ny leder kan fort ta ett år. Om du da har en interimleder inne som en midlertidig løsning, vinner du tid til å gjøre denne prosessen ordentlig, samtidig som du har en profesjonell løsning i mellomtiden, poengterer Nordli.

Et eksempel vi kan vise til er en av våre interimledere som hadde et ni måneder langt interimoppdrag for et statlig foretak som i begynnelsen av året plutselig stod uten administrerende direktør. Daværende leder valgte å gå på dagen. På under 10 dager etter at konkurranseforespørselen var mottatt fra oppdragsgiver, var vår mann på plass ved hovedkontoret, klar til å ta fatt på jobben som konstituert administrerende direktør.

– Vi sendte ut informasjon om oppdraget til vårt nettverk en mandag, onsdag ble to kandidater kalt inn til en prat, torsdag ble begge intervjuet av kunden, fredag skrev vi kontrakt, og mandag var vedkommende på plass på hovedkontoret, forteller Nordli.

Bør være en del av beredskapsplanene

– Det offentlige har nå en oppskrift på hvordan et styre kan håndtere det å plutselig stå uten toppleder. Oppdragsgiver lyste ut interimoppdraget samtidig som de ivaretok kravene for offentlige anskaffelser. Nå gjelder det å få flere offentlige beslutningstakere til å bli klar over hvilke muligheter som finnes gjennom de tjenester Interim Norge tilbyr, understreker Nordli. Det kan være mange årsaker til at en leder plutselig må erstattes, men uansett hva grunnen er, gjelder det å være forberedt.

– Det kan være både dødsfall, oppsigelser og mange andre årsaker til at man plutselig har behov for en leder. Alle foretak bør ha en beredskapsplan på hva de gjør dersom noe slikt plutselig skjer dem, sier Nordli.
Omfattende erfaring fra offentlig sektor

Interimlederen omtalt over er en av de i Interim Norge sin database med god erfaring fra offentlig sektor. Han har en sterk forkjærlighet for analysefaser og bestemte seg i 2017 for å satse på interimledelse.

– Graden av formaliteter, nøyaktighet og transparens gjør ledelse i offentlig sektor litt annerledes. Det at man må tenke mer over hvor pengene kommer fra og hvilke regler som gjelder, gjør at det blir en ekstra dimensjon, forteller han og legger til at interimoppdragene i bunn og grunn handler om det samme, uansett hvilken sektor det dreier seg om. Gjennom sin lange erfaring har han kommet frem til noen grunnstener som han bruker for å skape ro og tillit, og for å få organisasjonen til å blomstre.

– Det handler jo om mennesker og om å lede på best mulig måte, uansett om det er i privat eller offentlig sektor. Når du går inn som toppleder må du stole på de andre lederne rundt deg og bygge et system der all «know how» blir igjen i organisasjonen etter at du drar, avslutter vår interimleder.

Ta gjerne kontakt med oss i Interim Norge når som helst for en uforpliktende samtale om interimledelse. Vi holder til i sentrale lokaler i Asker og kaffen er alltid varm.

Artikkelen er skrevet av

Interim Norge logo favicon Apple retina

Interim Norge AS har lang erfaring med management for hire og interimledelse i Norge. Vi leverer en ny toppleder innen 10 dager. Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne på telefon: (+47) 951 16 398 eller fyll ut skjema for en uforpliktende samtale.

Søk på Interim Norge

Trenger du en midlertidig leder?

Vi leverer en toppleder innen 10 dager.
Ta kontakt for en uforpliktende samtale.